De behandelpraktijk

De behandeling

Voorafgaand aan het eerste consult, wordt een anamnese gesprek gehouden; hierbij maken wij kennis met elkaar;  wordt je hulpvraag besproken en worden de klacht(en) uitgevraagd. Een onderdeel van de anamnese is de tong- en de pols diagnose.

 

De frequentie en het aantal behandelingen is  afhankelijk van de aard van de klacht en hoelang deze al bestaat. Hierbij wordt rekening gehouden bij het opstellen van het behandelplan, wat na elke behandeling wordt geëvalueerd en eventueel aangepast. Normaliter wordt er één keer per week behandeld.

 

De behandeling bestaat uit een combinatie van acupunctuur en shiatsu en duurt ca. 75 minuten. Er wordt op de blote huid behandeld, mocht dit voor jou een bezwaar zijn, is dit geen probleem; aan te raden is om  dan gemakkelijk zittende dunne (katoenen) kleding te dragen.

 

Extra:

 

De behandeling wordt ondersteund door voedings- en levensstijladviezen, ook kunnen er eventueel kruiden worden ingezet. Voor ieder vervolgconsult wordt de vorige behandeling geëvalueerd.

 

 

Voor en na de behandeling

 

Het is af te raden om op dezelfde dag van het consult ook een sessie fysiotherapie/ chiropractie of iets dergelijks. te ondergaan; dit zou te veel energie vergen van het lichaam.

 

Door de massage komen er afvalstoffen vrij, het is belangrijk om deze af te voeren door het drinken van minimaal 2 liter water en/of kruidenthee in de twee dagen na het consult.

Het is mogelijk dat u zich na de behandeling soms wat moe, zelfs iets grieperig voelt, dit komt door ontgiftingsreacties van het lichaam en kan als positieve reactie worden gezien. Het lichaam is goed bezig!

 

Na de behandeling is het belangrijk om geen zware lichamelijke inspanning te verrichten, beter is om het rustig aan te doen, dit komt het effect ten goede

 

Tongdiagnose

 

De tongdiagnose is binnen de Traditionele Chinese Geneeswijze een belangrijk onderdeel van de gehele diagnose.  De vorm, de kleur, de vochtigheid, venen aan de onderzijde, tandafdrukken, en tongbeslag geven veel informatie.

 

Polsdiagnose

 

Ook de polsdiagnose is binnen de TCG een vast onderdeel. Hierbij wordt de hartslag gevoeld op beide polsen. Dit gebeurt op 3 posities die staan voor het bovenste-, middelste-, en het onderste gedeelte van het lichaam. Deze posities komen ook overeen met de organen die zich daar bevinden.

 

Emoties

 

In de TCG zijn emoties gekoppeld aan de meridianen die bij bepaalde organen horen. Als je met tong- of polsdiagnose een verzwakt orgaan herkent, gaat dit altijd samen met de daaraan gekoppelde emoties. Een belemmering van de stroming van energie in het lichaam voel je als een emotie. Blokkeert de stroming van de leverenergie dan voel je veel boosheid en frustratie terwijl een blokkade van de nierenergie te voelen zijn als de emoties onzekerheid of angst.

 

De behandeling van emotionele problemen begint bij het in balans brengen van de meridianen.